AKTIVITETER

Keld Moseholm mindes på Den 

Fynske Forårsudstilling 2024

Udstillingen åbnes på lørdag 20. april og kan ses til og med 9. juni


Kunstnersammenslutningen Den Fynske Forårsudstilling har valgt at mindes Keld Moseholm ved årets forårsudstilling i SAK i Svendborg.

Opstillingsudvalget, der består af to af medlemmerne, Lars Abrahamsen og Poul Lee, har nu udvalgt de arbejder, der skal med: 5 naturalistiske arbejder og lidt flere af Moseholms karakteristiske små runde figurer. Dertil kommer, at de ønsker at vise nogle af Moseholms tegninger.


De naturalistiske arbejder er en gipsfigur på mere end en meter af datteren Annette, to stående bronzefigurer og to figurer af gymnaster.

Et af værkerne af de runde figurer har ikke tidligere været vist i Danmark.

Skulpturen blev for mange år siden udstillet i et svensk galleri og solgt.

Den repræsenterer en periode, hvor Keld arbejdede med vægtløshed. Det er et unikaværk, som nu er vendt tilbage i samlingen.

Et af de andre værker, der er med, har også en reference til Sverige. Keld Moseholm blev inspireret efter et møde i Stockholm, hvor der deltog flere Nobelpristagere, og skabte en skulptur, som han gav titlen ”Vækst”, men som arbejdstitel og privat omtalte han den som ”Verdens bedste hjerner”. Skulpturen er dog dobbelttydig, som mange af de øvrige værker med den runde figur.


Keld Moseholm har været medlem af kunstnergruppen i mere end 50 år, og han har udstillet på forårsudstillingen lige så ofte, han har haft mulighed for det.

Foruden ham mindes gruppen også et andet afdødt medlem, Anette

Holdensen.


Se her, https://sakkunstbygning.dk/foraarsudstillingen2024 hvem der udstiller i år, og hvad der sker i udstillingsperioden.

Desuden kan du læse mindeord om to de kunstnere, der mindes på udstilllingen


”Med sin kunstakademiske billedhuggerbaggrund, mestrede han både det figurative samt det finurlige, som vi kender så godt. Det var tydeligt, at figurerne opstod ud af en grundig skoling og han sprang ikke over, hvor gærdet var lavest.”

Fra billedhugger Sys Svindings mindeord, skrevet i forbindelse med

mindeudstillingen på SAK.


April 2024



Udstillingen åbner lørdag 20. april klokken 14, og den vises til og med 9. juni

i SAK, , Vestergade 27/31 i Svendborg.

"På vej til 7´eren". En af de to gymnastik-skulpturer, som kommer med på Kelds mindeudstilling på Forårsudstillingen.

Forvandling - vil også kunne ses på mindeudstillingen på SAK i Svendborg


Australsk medie: Frederik fik første
anelse på Sculpture by the Sea

De australske medier har naturligt nok været optaget af, at ”deres” Mary er blevet dronning af Danmark.  Avisen Daily Telegraph har valgt en vinkel, der også får dem til fortælle om Keld Moseholms deltagelse i udstillingen og vise dette foto af parret og Keld Moseholm, taget i 2011, mens han  fortæller om sit arbejde.


Det, journalisten David Mills skriver, er, at det var under et besøg på Sculpture by the Sea lige efter OL i 2000 – hvor de jo mødtes - at kronprins Frederik fik sin første anelse om, at Mary, der viste ham rundt på udstillingen, kunne blive den kommende dronning af Danmark.


Kilden er David Handley – skaberen af Sculpture by the Sea – og han fortæller, at kronprinsen selv fortalte om det ved åbningen af udstillingen på stranden ved Aarhus nogle år senere, i 2009.


- Danskerne var elektrificerede. Aldrig før havde de hørt en kongelig fortælle om deres første date, fortæller han.


Den skulptur, Keld Moseholm deltog med i 2011, viser en kagerulle, der ruller mennesker ud.


Januar 2024


Moseholms kone og datter tog imod særlig pris i Australien

Keld Moseholm og hans familie har gennem årene fået en særlig tilknytning til arrangørerne af udstillingen Sculpture by the Sea, og de havde inviteret hustruen Bente til at komme ud og modtage den særlige pris, Dansk, Australsk, New Zealands Venskabsforening havde tildelt ham. 


Bente tog afsted med datteren Annette Moseholm Scheel, og de fik store oplevelser på ture til steder, hvor Keld Moseholms skulpturer er opstillet. Blandt andet så de den skulptur ”Together we are strong” som Dansk, Australsk, New Zealandsk Venskabsforening havde købt af Moseholm for et par år siden. Den skulle repræsentere den danske del af 3 skulpturer, som var begyndelsen til en kunststi, der nu er etableret gennem et af de områder, Snowy Valley i New South Wales, der blev hårdest ramt af de voldsomme brande de senere år.


Besøget omfattede også en tur til Canberra, hvor de sammen med Pernille Kardel, Danmarks ambassadør til Australien, så Moseholms skulptur ”På trappe med bøger”, der har været placeret i Gorman Art Center siden 2009.


Keld Moseholm har deltaget i udstillingen en del gange, siden han blev en del af udstillerkredsen på 110 udvalgte kunstnere i 1999.


Oktober 2023


Pris til Moseholm i Australien

Dansk, Australsk, New Zealandsk Venskabsforening har givet Keld Moseholm en særlig pris, en venskabspris, og det markeres med dette skilt, som er sat op ved hans skulptur på årets udstilling.


Foreningen har gennem alle de år, Keld Moseholm har udstillet på Sculpture by the Sea, hyldet hans kunst, og den valgte fx at købe et af Keld Moseholms arbejder til den kunststi, der nu fører gennem et af de områder, Snowy Valley i New South Wales, der blev hårdest ramt af de voldsomme brande de senere år.


Oktober 2023


”Square Root” nu på plads på
Sculpture by the Sea i Sydney

Keld Moseholms skulptur ”Square Root” er nu på plads i det hvide sand på stranden mellem Bondi og Tamarama i det nordlige Sydney i Australien.


Den sluttede sin lange rejse fra Dyreborg til Sydney i en kran – som man kan se – og er klar til udstillingsåbningen i dag, 20. oktober.
 
Der er i alt 100 deltagende kunstnere, der viser deres arbejder i år på stranden. De kommer fra 23 lande, spændende fra Kina til Tjekkiet, fra Ukraine til Island.


Udstillingen er åben til 6. november.


Keld Moseholms skulptur solgt til australsk kunstsamler på åbningsdagen

Keld Moseholms skulptur ”Square Root” kommer ikke tilbage til Danmark igen: Den blev købt af en australsk kunstsamler på åbningsdagen.


Det kan ikke siges at være helt uventet: Moseholm er en meget populær kunstner down under, og alle arbejder gennem årene – undtaget en enkelt – er solgt derude i forbindelse med udstillingerne. 


Oktober 2023


”Square Root” udstilles på Sculpture by the Sea i Sydney, Australien 2023

Keld Moseholms skulptur ”Square Root” kommer ikke tilbage til Danmark igen: Den blev købt af en australsk kunstsamler på åbningsdagen. Det kan ikke siges at være helt uventet: Moseholm er en meget populær kunstner down under, og alle arbejder gennem årene – undtaget en enkelt – er solgt derude i forbindelse med udstillingerne. Keld Moseholm udstiller efter nogle års pause igen i Australien "Square Root" på Sculpture by the Sea i Bondi i Australien 2023.

Udstillingen er åben fra 20. oktober til 6. november.
 
Det er den 25. udstilling i rækken, og Keld Moseholm har deltaget 11 gange tidligere ligesom han også deltog, da udstillingen – på kronprinseparrets initiativ – blev holdt i Aarhus.
 
Der er i alt 100 deltagende kunstnere, der viser deres arbejder i år på stranden mellem Bondi og Tamarama. De kommer fra 23 lande, spændende fra Kina til Tjekkiet, fra Ukraine til Island.
 
Kuratorerne I år har været Dr Malcom Bywaters - Gallery Director School of Creative Arts, University of Tasmania; Olga Cironis - Artist; Terence Maloon - Director, ANU Drill Hall Gallery & University Art Collection; og Dr Nien Schwarz - Artist & Senior Lecturer, School of Arts and Humanities, Edith Cowan University.


Maj 2023


"Transformation" - ny skulptur ved vejen uden for skulpturparken

Kort før sin død besluttede Keld Moseholm at skabe en ny figur, "Transformation" og placere den på det lille grønne område i krydset ved hjemmet på hjørnet af Knoldsborgvej og Dyreborgvej. 


Det er et meget stort arbejde: 3,10 meter højt og 1,10 meter bred. 


Bente Moseholm er allerede blevet kontaktet af forbipasserende, der savner "Grib mig", der har stået på stedet nogle år. Men, kan hun berolige med - den er ikke væk. Den står nu inde i skulpturparken.


"Transformation" er i bronze og granit og støbt på Skulptur Støberiet i Svendborg.


Maj 2023


Mindeord om Keld Moseholm 

Keld Moseholm døde pludseligt i maj 2023, 87 år, netop som han havde færdiggjort sin seneste store skulptur.



Læs mindeord her

Moseholm-skulpturer på Rungstedgaard

og i parken ved Egeskov

Tre af Keld Moseholms skulpturer, Parafrase over bliktrommen, Fiskeren og Kys på

bænk, kan ses indtil udgangen af 2024 på Rungstedgaard på Strandvejen i Rungsted,

lige ved siden af Karen Blixens hjem, Rungstedlund.

Det er Galleri 5000 i Odense, der står bag skulpturudstillingen i samarbejde med

Rungstedgaard. Se mere om udstillingen


På Egeskov Slot på Midtfyn kan man se et andet af Keld Moseholms arbejder: Hans

H.C. Andersen-figur.


Marts 2023


Lene er flyttet, men hun og gyngen forbliver i Faaborg 

Efter 27 år i centrum af Faaborg – i Kanneworffs gård – er Keld Moseholms skulptur ”Lene” flyttet. Hun bliver i Faaborg og interesserede kan se hende ved Sundhedshuset på Markedspladsen. 


Forklaringen på flytningen er, at SparekassenSjælland-Fyn, der ejer ”Lene” har solgt bygningskomplekset, hvor hun stod, og at bronzestatuen ikke følger med i handlen. 
Redaktør Torsten Cilleborg fra Fyns Stiftstidende skriver i en reportage om flytningen, at Lene er Faaborgs næstmest fotograferede skulptur kun overgået af Kai Nielsens Ymerbrønd på Torvet.


Keld Moseholm har i øvrigt lavet kvinde med gynge i andre udgaver, fordi han er optaget af vægtløshed – i denne version vises Lene i øjeblikket, hvor balance bliver til ubalance eller bevægelse.


Marts 2023


Også ”Toppen og bolden” er flyttet 

Keld Moseholms skulptur ”Toppen og bolden” er også flyttet.


Den har gennem 20 år stået i Den Voigtske Gaard i Faaborg, hvor dette foto stammer fra, og været ejet af gårdens ejere, Kirsten og Poul Styrbæk. De har nu solgt gården, og skulpturen er derfor flyttet og ikke længere synlig i det offentlige rum.


En vandrehistorie i Faaborg er, at Keld Moseholm var inspireret af H.C.Andersen, da han skabte skulpturen – og redaktør Karsten L. Sørensen skrev om det i et interview med Kirsten Styrbæk og hendes netop afdøde mand Poul i 2002. 


Karsten L. Sørensen forklarer, at skulpturen var et must i Den Voigtske Gaard. ”Det var jo i Faaborg-købmandsgården, at den unge digter H. C. Andersen i 1830 mødte sin vel nok dybeste kærlighed, Riborg Voigt: Men kærligheden forblev på det lyriske plan - Riborg Voigt havde nemlig også vist sine smukke brune øjne til naboens søn, Poul Jacob Bøving, som hun blev gift med. 13 år senere mødte H. C. Andersen atter Riborg Voigt, der på det tidspunkt havde været igennem syv børnefødsler - og derved var blevet en ganske anden. Mødet gav H. C. Andersen inspiration til eventyret "Kærestefolkene" - historien om "Toppen og bolden", hvor digteren er toppen, og Riborg er symboliseret ved den fine, silkebroderede bold, der efter fem år i tagrenden ikke var den samme, som i sin ungdoms glans.”


Historien er dog en anden: Keld Moseholm arbejdede en periode med et formelement der ligner en tragt og havde bl.a. skabt denne med en lille tyk mand, hvis overkrop forsvinder i en tragt. Kirsten og Poul Styrbæk så skulpturen, og Poul Styrbæk udbrød: Det er jo ”Toppen og bolden”. Det var Kirsten enig i – og også enig i, at de måtte erhverve skulpturen til Den Voigtske Gaard, hvor den kom til at glæde offentligheden i mere end 20 år.


Marts 2023


”Together we are strong” i vand .. 

Keld Moseholms skulptur ”Together we are strong” blev opstillet i Australien i 2021 for at markere venskab og solidaritet med et af de områder i Australien, Snowy Valley i New South Wales, der blev mest voldsomt brandhærget i sommeren 2019 til 2020.


Men det er ikke blot brand, der truer området – i sommeren 2022 blev området ramt af store oversvømmelser og Keld Moseholms skulptur delvist sat under vand.
 
- Heldigvis holdt den, har organisationen bag skulpturprojektet meldt tilbage.


August 2022


Læs om Keld Moseholms tætte forbindelser med Australien her

Kys månen, Kirkeby

Kys månen blev opstillet i Kirkeby november 2020.


Gymnastikhøjskolen i Ollerup

3 skulpturer opstillet i foyer-området i skolens idrætshal – Arenaen – d. 3.9.
Skulpturerne er en gave fra OD-elevforeningen i anledning af skolens 100-års jubilæum i 2020.


Mulernes Gymnasium

Den 4.9. 2020 blev BALANCE og FORDYBELSE opstillet ved Mulernes Legatskole i Odense i anledning af Gymnasiets 300 års fødselsdag.

Kunstværket er i flere dele, som strækker sig langs cykelstien fra vejen til skolens bygninger.

Det er muligt at følge opstillingsprocessen på Mulernes hjemmeside (mulerne-gym.dk) under Jubilæum og fernisering.


Share by: